Știai că un coș de fum necurățat poate fi un pericol real de incendiu?

Tu când l-ai curățat ultima dată?

În cursul zilei de ieri, 9 aprilie a.c., în jurul orei 12.40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în podul unei case de pe strada Sâmbătești, din municipiu. Echipajul de pompieri a stins incendiul în limitele găsite, reușind să evite propagarea flăcărilor la acoperișul casei și să împiedice producerea de pagube materiale. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine.

Dacă ai un coș de fum în locuința ta, curăță-l! E cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a fi în siguranță acasă, alături de cei dragi!

❗Curățarea coșului de fum presupune intervenţia unui hornar autorizat şi nu utilizarea unor produse chimice! În plus, e INTERZISĂ efectuarea lucrărilor de reparații de unul singur sau cu meșteri pricepuți la toate!

De ce apar problemele și vă tot atragem atenția asupra curățării și reparării la timp a coșurilor de fum❓

- Construcția greșită a coșului de fum sau alegerea greșită a materialelor din care e realizat;

- Utilizarea unor lemne de foc care nu sunt uscate suficient;

- Păsările care își fac cuib în interiorul coșului sau pânza de păianjen care favorizează crearea unui dop din frunze uscate și alte depuneri;

- Distanța prea mică față de materialele combustibile;

- Reglajul greșit și "găurile" din coș (coșul nu e etanșeizat corect).

Totodată, echipajele SMURD au fost solicitate să intervină în 6 cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora 6 persoane au fost asistate medical. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben, valabilă azi, 10 aprilie, în intervalul 09.00-23.00, fenomenele vizate fiind “intensificări ale vântului, viscol, strat de zăpadă”. Astfel, vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m rafalele vor fi de 75...85 km/h. În cea mai mare parte a Carpaților Orientali va ninge și va fi viscol. În Transilvania, vor predomina ninsorile care temporar vor fi viscolite. Se va depune strat nou de zăpadă în medie de 10...20 cm la munte și în general de 5...10 cm în estul Transilvaniei.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita recomandă cetățenilor să evite să pornească la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate; să se asigure că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în astfel de condiții (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.); să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt. Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.

Totodată, le recomandăm să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pentru informații esențiale despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, accesați https://fiipregatit.ro și descărcați, gratuit, aplicația de mobil DSU.

                            COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Documente