Misiunile desfășurate de pompieri în ultimele 4 zile

În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari harghiteni au gestionat 25 de solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.

În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari harghiteni au gestionat 25 de solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.

În intervalul menționat, o pondere mai mare de 80% o reprezintă misiunile desfășurate de către echipajele SMURD, care au asistat medical 21 de persoane aflate în dificultate.

Concomitent cu misiunile de prim ajutor, în ultimele 96 de ore, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea a 2 incendii, 1 dintre acestea fiind înregistrat la ardere de vegetație, în localitatea Sânsimion, suprafața de teren afectată fiind de cca. 300 mp.

În cursul zilei de sâmbătă, 15 martie a.c., pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Nr. 2 Toplița și SVSU Stânceni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată în satul Meștera, comuna Stânceni, județul Mureș, reușind să salveze bunuri de o valoare considerabilă. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta în camera din podul unei anexe. Echipajele de pompieri au reușit să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, în mai puțin de o oră. În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil de un conductor electric defect, au ars instalația electrică și circa 10 metri pătrați din peretele camerei aflată în podul anexei; s-au degradat căpriorii de la acoperiș, planșeul și mobilierul. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

O bombă de aviație de 50 kg, găsită de un localnic, pe un teren viran, în urma unor lucrări agricole, a fost ridicată, ieri, 16 martie a.c., din localitatea Lueta, de către echipajul de pompieri militari pirotehniști din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc. După identificarea elementului de muniție, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, echipajul pirotehnic a transportat și depozitat bomba, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare, prin explozie controlată.

Munițiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă și în multe cazuri, chiar și focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze. Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniție sunt, în general, următoarele: la suprafața pământului (pe terenuri agricole, în păduri și desișuri); îngropate sub pământ, descoperite cu ocazia săpăturilor și arăturilor agricole, excavațiilor pentru fundațiile construcțiilor, defrișărilor, lucrărilor de irigații etc.; sub apă, în râuri, lacuri sau bălți, descoperite cu ocazia unor lucrări hidrotehnice sau întâmplător, în timpul scăldatului.

În aceste condiții, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita atrage atenția populației asupra obligativității respectării următoarelor măsuri:

• să apeleze de urgență, numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniții neexplodate;

• să respecte regulile și măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniții neexplodate;

• să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al ISU Harghita.

De asemenea, în cazul descoperirii munițiilor se interzice:

    ridicarea, transportul și introducerea acestora în diferite încăperi sau locuințe;

  comercializarea munițiilor prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase;

    lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață;

    introducerea munițiilor în foc;

    tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

    folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

    utilizarea pulberilor și explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale;

    demontarea focoaselor munițiilor sau a altor elemente componente;

  folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniții, cum sunt: grenadele, proiectilele și focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniție se interzice:

   accesul persoanelor și animalelor;

• executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;

    aprinderea focului deschis;

    executarea unor lucrări de îmbunătățiri funciare;

    circulația vehiculelor.

Totodată, în această perioadă, salvatorii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, ca urmare a producerii unui accident rutier, pe DN 15, Pasul Creanga.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, fiți prevăzători și consultați sursele oficiale de informare!

Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro și descărcați, gratuit,  aplicația DSU, care oferă informații utile despre prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, din AppStore sau Google Play.

                           COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Documente