Misiunile derulate de pompierii militari harghiteni, în ultimele 48 de ore
În ultimele două zile, pompierii salvatori harghiteni au gestionat 16 solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor și stingerea incendiilor.
În acest interval de timp, echipajele SMURD au intervenit în 13 misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor. În urma acestor acțiuni, 3 copii și 10 adulți au fost asistați medical.
Concomitent cu misiunile de prim ajutor, echipajele operative au acționat pentru stingerea a 3 incendii. Din cele 3 incendii izbucnite, unul s-a produs la vegetație uscată, fiind afectată o suprafață de circa 500 mp, în Miercurea Ciuc. Incendiile au fost localizate și lichidate prompt de pompieri, reușind să limiteze considerabil pagubele materiale și să prevină alte situații de urgență care ar fi putut pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.
Ieri după-amiază, 23 aprilie a.c., pompierii harghiteni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autocamion încărcat cu nisip și piatră, care rula pe DN 13A, km 95+800m. Apelul care sesiza producerea incendiului a fost primit la ora 16.20, iar pentru gestionarea evenimentului au fost mobilizate cu operativitate, două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Vlăhița, cu două autospeciale de stingere. La sosirea pompierilor, ardea compartimentul motor al autotrenului, cu posibilitate de propagare la întregul autovehicul. Forțele de intervenție au localizat și lichidat focarele în aproximativ o oră, reușind să salveze autocamionul. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric, au ars compartimentul motor, firele electrice, componente din material plastic, furtunuri și alte subansambluri ale motorului.
În această dimineață, în jurul orei 03.30, pompierii militari au intervenit pe strada Vânătorilor din municipiul Miercurea Ciuc, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la depunerile de rumeguș depozitate sub un utilaj al unei firme de prelucrare a unor produse din lemn, reușind să împiedice propagarea acestuia. Incendiul, care se manifesta mocnit, cu degajări de fum, a fost observat și anunțat de către un angajat al firmei, iar pompierii Detașamentului Miercurea Ciuc s-au deplasat urgent la fața locului, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială complexă de primă intervenție și cu ambulanța SMURD a subunității. Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea focarelor, incendiul fiind stins în mai puțin de o oră. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că incendiul a fost, cel mai probabil, generat din cauza faptului că praful de rumeguș depozitat sub utilaj (tocător) nu a fost îndepărtat, căldura acumulată în timpul funcționării echipamentului ducând la aprinderea rumegușului depozitat.
Pentru a afla mai multe informații utile despre cum să preveniți sau cum să reacționați în cazul producerii unei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, disponibilă, gratuit, din App Store și Google Play!
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE