Aproape 40 de intervenții, în ultimele 4 zile

În zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică, s-au înregistrat 38 de situații de urgență, la care pompierii militari harghiteni au intervenit cu promptitudine.

Echipajele SMURD au desfășurat 27 de misiuni care au vizat acordarea primului ajutor, în urma cărora 4 copii și 23 de persoane adulte au beneficiat de asistență medicală.

Pe lângă aceste intervenții, pompierii au acționat și pentru stingerea a 6 incendii izbucnite la cinci gospodării și la un bloc de locuințe, reușind să împiedice extinderea acestora către vecinătăți și să prevină apariția altor situații de risc.

Joi, 10 aprilie a.c., echipajele Gărzii de Intervenție Nr. 2 Toplița și SVSU Sărmaș au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case din localitatea Sărmaș, eveniment în urma căruia nu s-au înregistrat pagube, arzând doar funinginea din interiorul coșului de fum.

Joi spre vineri noaptea, a fost sesizată producerea unui incendiu la un atelier de tinichigerie situat pe strada Primăverii din municipiul Miercurea Ciuc, iar pentru gestionarea evenimentului semnalat, la fața locului au fost mobilizate imediat, trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității. Incendiul, care se manifesta generalizat la nivelul acoperișului, a fost localizat și lichidat în aproximativ 2 ore, forțele de intervenție reușind să salveze clădirile învecinate. În urma evenimentului, au ars aproximativ 60 de metri pătrați din acoperiș.

 Vineri spre sâmbătă noaptea, puțin după miezul nopții, pompierii Gărzii de Intervenție Nr. 3 Corbu și SVSU Corbu au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din comună. În momentul sosirii forțelor de intervenție, ardeau grinzile de lemn din jurul coșului de fum, flăcările amenințând să se extindă. Echipajele de pompieri au stins incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia.

În cursul zilei de ieri, duminică, 13 aprilie a.c., echipajele de pompieri ale subunităților de intervenție din Toplița și Gheorgheni au acționat, cu 3 autospeciale de stingere, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un bloc de locuit situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Toplița, reușind să-l stingă în limitele găsite și să salveze 2 copii, un adult și un animal de companie, precum și bunuri de o valoare semnificativă. În urma evenimentului, a ars structura de lemn a acoperișului blocului, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Evenimentele menționate au fost, cel mai probabil, generate de coșurile de fum, două dintre acestea fiind deteriorate, unul nefiind protejat termic față de materialele combustibile, iar unul, necurățat de funingine.

Reamintim faptul că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

În cursul zilei de sâmbătă, 12 aprilie a.c., pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Sânmartin au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comună. În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul era localizat de SVSU Sânmartin, pompierii militari acționând pentru lichidarea incendiului. Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de efectul termic produs prin frecare de un strung. În urma incendiului, au ars instalația electrică și motorul utilajului de prelucrare materiale (strung), material lemnos prelucrat și deșeurile depozitate în imediata apropiere.

Ieri după-amiază, 13 aprilie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Vlăhița, au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un garaj din lemn, cu învelitoare din țiglă, din cadrul unei gospodării situate pe strada Maron Aron din localitatea Vlăhița. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o efectul termic produs de sistemul de încălzire amplasat necorespunzător față de materialele combustibile (sobă metalică fără acumulare de căldură), au ars aproximativ 30 metri pătrați din astereala acoperișului; s-au deteriorat: țigla acoperișului, un motofierăstrău, o bormașină, un congelator, un frigider, 2 butelii de aragaz și mobilier depozitat în podul garajului.

Totodată, în acest sfârșit de săptămână, pompierii au intervenit în 5 misiuni dedicate protecției comunităților, care au inclus asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DN 13A, km 73, municipiul Odorheiu Secuiesc și gestionarea a 2 evenimente publice de amploare care puteau genera situații de urgență: Raliul Harghitei, derulat în perioada 11-13 aprilie și meciul de fotbal din Liga II, disputat, ieri, între FK Csikszereda - ACSM Reşiţa.

În ceea ce privește informarea populației și adoptarea măsurilor de autoprotecție, în această dimineață, în jurul orei 05:30, au fost transmise 2 mesaje RO-ALERT, vizând semnalarea prezenței animalelor periculoase (urs) în localitatea Târnovița.

Adoptarea unui comportament preventiv este esențială pentru salvarea vieților și protejarea bunurilor. Este important să vă informați din surse oficiale despre măsurile de comportare adecvate care trebuie aplicate înainte, pe parcursul și după producerea unei situații de urgență, pentru a putea reacționa corect și eficient.

Pentru a obține informațiile necesare, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro De asemenea, puteți descărca, gratuit, aplicația pentru mobil DSU din AppStore sau Google Play, care vă oferă acces rapid la ghiduri, recomandări și alerte utile în caz de urgență.

                          COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Documente