3 incendii de vegetație uscată produse în ultimele 24 de ore

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, împiedicând extinderea flăcărilor la terenuri agricole aflate în proximitatea focarelor.

În această dimineață, în jurul orei 05.00, au acționat, în cooperare cu SVSU Racu, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 8 hectare, la vegetația uscată de pe un teren situat în localitatea Racu.

Seara trecută, au stins două incendii produse la terenuri situate în localitățile Siculeni și Ciceu, evenimente în urma cărora a ars aproximativ 1 hectar de vegetație uscată.

Cauza probabilă de producere a acestor evenimente a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise, pentru igienizarea terenurilor, activitate strict interzisă, întrucât poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere se pot propaga la case, rețele de electricitate, locuri cu pericol de explozie sau la păduri.

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate în ultima perioadă, facem un apel la responsabilizare și reamintim populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Responsabilitatea cetățenilor trebuie să fie prioritară, întrucât aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, dar și faptul că acestea dăunează habitatului animalelor sălbatice, punându-le în pericol viața!

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri.

Totodată, în acest interval de timp, echipajele SMURD au derulat 9 misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, pe timpul cărora au asistat medical 9 persoane aflate în dificultate.

În ceea ce privește avertizarea populației, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 2 mesaje RO-ALERT, ce au vizat prezența animalelor periculoase (urs) în satul Hagota, comuna Tulgheș.

Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația pentru mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.

                                  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Documente